El vent

El ventés un dels fenòmens meteorològics més temuts i respectats des de l’antiguitat i un dels que ha donat lloc a més diversitat de denominacions relacionades amb factors culturals però també, i especialment, amb factors geogràfics.

 

Segons la intensitat amb què bufa adopta diferents noms. El vent més suau és el ventijol, el segueix la brisa, que segons el lloc des d’on bufi serà de mar a terra, brisa marina, o de terra a mar, brisa de muntanya, i s’aixeca quan hi ha prou diferència de temperatura entre la terra i el mar.

 

Quan el vent bufa de sobte, dura només uns minuts i després desapareix també de pressa en direm ventada obufarut, si dura pocs segons direm que és unaratxa.Tindrem un remolí quan el cop de vent avança en forma quasi vertical i aixeca la pols a certa altura, en alguns llocs també se’n diu barrufet de vent. El torb és una ventada durant la qual els remolins del vent aixequen en l’aire la neu del terreny.

 A cada regió hi sol haver un vent dominant, amb nomenclatures diferents segons el punt geogràfic, a cada zona hi ha un vent humit, un de sec, fred o calorós i se solen classificar atenent a la direcció des d’on bufen.Als Països Catalans els vents són coneguts amb els següents noms: tramuntana el vent del nord, gregal el del nord-est, llevant el de l’est, xaloc el del sud-est, migjorn el del sud, llebeig o garbí el del sud-oest, ponent el de l’oest i mestral el del nord-oest i coincideixen amb els que fan a servir a la majoria dels països de la Mediterrània. Alguns d’ells precisament van ser difosos des del català a altres llengües a l’època de l’hegemonia comercial de Catalunya al Mediterrani.

Els noms de llevant, ponent i migjorn no presenten cap dificultat ja que fan referència a la direcció en què el sol surt, es pon o al moment en què està en el seu punt més alt sobre l’horitzó. La tramuntana és el vent sec que bufa des del nord, principalment a l’Empordà. Al Pallars se l’anomena vent de Port o també vent del Nord. El nom de garbíprocedeix de l’àrab garbi, que significa “occidental”, aquesta arrel dóna també nom a la regió portuguesa de l’Algarve. Aquests nom apareix ja a la Crònica de Jaume I i del català s’estengué a altres llengües, com l’italià. Aquest vent s’anomena també llebeig, mot d’origen mossàrab. L’origen de xaloc és incert però és probable que procedeixi de l’àrab. El vent del nord-oest, el mestral, és un dels més forts dels que bufen als Països Catalans. A ponent i a les terres de l’Ebre se’l coneix com a cerç. El nom més curiós és el del vent del nord-est, el gregal. Malgrat que el seu origen sembli tan clar “vent que procedeix de Grècia”, cal tenir en compte que a Catalunya aquest vent no ens arriba de Grècia, sinó de la Provença. L’explicació és que la paraula degué aparèixer a Sicília, on efectivament el vent del nord-est els arriba des de Grècia i la denominació es devia estendre per tots els països del Mediterrani, entre ells Catalunya.