Els fenòmens atmosfèrics en català

Catalunya és un país amb una orografia molt variada, això fa que tinguem molta diversitat climàtica i a la vegada molts tipus de fenòmens meteorològics. Hi ha temperatures altes i pluges intenses que provoquen riuades i torrentades, tornados, trombes marines i altres fenòmens de temps sever associats al vent. El clima és mediterrani a totes les comarques a excepció de la Vall d’Aran, on el clima és atlàntic. Tenim, doncs, un gran ventall de paraules per designar aquests fenòmens.

 

La pluja és la caiguda de gotes d’aigua procedents de l’atmosfera, però segons la intensitat i la durada pren denominacions diferents. Plugim oplovisqueig és una precipitació en forma de gotes petites i nombroses i plovinejar és espurnejar, és a dir, caure pluja o aiguaneu en gotes petites.

 

Quan la pluja és de forta intensitat i de curta durada en direm xàfec o ruixat si és menys important, aquest fenomen pot descarregar grans quantitats d’aigua en un interval de temps relativament curt. Quan la pluja va acompanyada de llamps i trons, neu o pedra tenim una tempesta, si aquesta tempesta només està formada per uns quants trons però amb precipitacions molt escasses o nul·les en direm tamborinada. De vegades la pluja deixa taques rogenques als objectes, això és degut al fet que l’aire està carregat de partícules arenoses procedents dels sorrals de l’Àfrica  i se’n diu pluja de fang o de sang.

 

Si la pluja és de curta durada amb gotes grosses i espaiades en direm gotellada, quan és menys important que el ruixat. Del núvol fragmentat del qual cau una gotellada, o de la gotellada mateixa en direm cap de núvol.

 

De vegades, en els mesos de primavera o d’estiu, dins els núvols de tempesta es formen boles de glaç que cauen com si fossin gotes de pluja, és la calamarsa que pot deixar boles de fins a un centímetre, si les boles són més grans es parla de pedregada, i tindrem una calabruixada quan les boles són de glaç tou i fan d’un a cinc mil·límetres.

 

Finalment, al cap de munt de l’escala hi tenim el temporal, que s’usa per designar moltes de les pertorbacions atmosfèriques, el seu sentit estricte és d’un vent fort i si va acompanyat de precipitacions se’n diu borrasca.