La Festa dels Tres Tombs

Sant Antoni Abat és considerat el patró dels animals de peu rodó i, per tant de tots els animals domèstics i que treballen en les feines del camp. La llegenda d’aquest monjo egipci del segle III explica que era un gran amic dels animals i els cuidava, un dia es va trobar amb un porquet al qual va guarir i aquest per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida. Sant Antoni Abat està representat amb una creu en forma de T, acompanyat d'un porquet, o bé amb un llibre en una cova, o bé amb unes campanetes.

 

Sant Antoni, segons la biografia contada per sant Atanasi, tenia 20 anys quan va sentir la crida de Déu i es va retirar a una cova de Tebes. El diable el va temptar amb diverses visions mortificants i pecaminoses, però sant Antoni s'hi va resistir. Finalment, un grup de dimonis el van assaltar de nit i el van apallissar. La nit següent, els dimonis van retornar a la cova, convertits en mosteles, per reobrir-li les ferides. Déu va llançar un braç de llum a la cova que va atemorir els diables, que no van retornar mai més. La proesa es va anar estenent arreu i es van multiplicar els seus deixebles.

 

Al 311 quan governava l’emperador Maximià va intentar morir màrtir, però no ho va aconseguir.La seva festa és el 17 de gener, és una celebració important en els països d’influència cristiana i amb especial incidència en els de parla catalana. El sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades dels Tres Tombs, també anomenades Passades o Beneïdes.