La diada de la Candelera

La Candeleratanca el cicle de Nadal i per tant és el dia indicat per desmuntar el pessebre i desar les figures fins l'any vinent.

 

La diada de la Candelera, el 2 de febrer, es troba 40 dies després del solstici d’hivern, és just al mig entre l’inici i l’acabament de l’hivern, i des del punt de vista meteorològic es diu que, segons la fase de la lluna, es pot saber quan falta perquè arribi el bon temps, això dóna lloc a moltes prediccions que es reflecteixen en refranys i dites populars: Si la Candeleraplora, l´hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu. La intenció d’aquesta dita és que segons si el dia de la Candelera plou o no, tardarà més o menys a arribar la primavera. Hi ha però, una altra interpretació, i és aquella que es fixa amb la lluna, si hi ha lluna nova es diu que la Candelera plora i la primavera s’avança, si en canvi hi ha lluna plena es diu que la Candelera riu i llavors la primavera tardarà més a arribar.

 

A les zones del Pirineu es creu que per aquesta data l’ós començaa despertar de la hibernació: Per la Candelera, l’ós surt de l’ossera. Es creu que aquest dia l’ós es desperta i surt de la cova i que si hi ha lluna plena torna al seu refugi i prolonga la hibernació quaranta dies més; si hi ha lluna nova, surt del seu cau perquè l’hivern s’ha acabat.

 

També arriben les primeres cigonyes, primer símptoma de la millora en el temps i que la primavera comença a treure el cap. El dia ja s'ha allargat prou: Per la Candelera, una hora entera i Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera.

 

Des del punt de vista litúrgic, la Candelera commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria, un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera. Antigament, es repartien candeles beneïdes durant aquest dia que es guardaven tot l’any i s’encenien en ocasions molt especials. És una festa molt arrelada a Catalunya amb festes majors arreu del país i  és la patrona dels cerers i els electricistes.

 

I si per la Candelera és tradició l'espelmeta, l’endemà, Sant Blai són elscaramels beneïts contra el mal de gola, i en aquesta mateixa setmana el dia 5 és santa Àgata, que és el dia en què manen les dones.