La festa de Sant Medir

La festa de Sant Medir, és alguna cosa més que una tradició, és història, és un dia de convivència amb components lúdics i gastronòmics.

 

Segons la tradició, Sant Medir era pagès. Vivia en una masia a Sant Cugat, a la vora del vell camí que anava des de Barcelona al Vallès. Durant la persecució dels cristians decretada pels romans (303-310),  sant Sever, el bisbe de Barcelona, va decidir marxar. Amb uns quants cristians més va fugir en direcció a Sant Cugat. En passar davant de la masia d’en Medir, el van veure com sembrava faves i el van saludar. Els romans van enviar els seus homes a perseguir el bisbe Sever i aquests van posar-se camí de Sant Cugat. Quan van passar per davant de la masia d’en Medir, li van preguntar si havia vist passar el bisbe. En Medir va contestar que sí, que havien passat pel camí mentre sembrava les faves que aleshores collia. Els esbirros van creure que aquell pagès es burlava d’ells, o bé que era cristià i que Déu havia obrat en ell el miracle de fer florir i granar les faves en una curta estona. I, tant per si era d’una manera com de l’altra, el van matar. Pel seu martiri, Sant Medir esdevingué el patró de la pagesia catalana.

 

A partir d’aquests esdeveniments, molts pagesos confiaven en la protecció del sant i solien visitar l’ermita per demanar-li protecció, i aviat es va convertir en destí de peregrins. L’any 1802 es va celebrar la primera romeria de Sant Medir des de Sant Cugat i a partir de 1846 s’hi va afegir la vila barcelonina de Gràcia. Actualment és la Comissió de Sant Medir qui té cura de la conservació i manteniment de l’ermita en plena serra de Collserola, així com de l’organització de la festa cada 3 de març.

 

L’Aplec de Sant Medir és una festa de lleure i gastronomia. En l’actualitat, aquesta celebració comença la vigília, quan els més joves fan nit al voltant de l’ermita. L’endemà és tradicional que els vilatans s’apropin caminant fins a l’ermita de Sant Medir on se celebra un gran dinar popular, la tradicional ballada de sardanes i de gegants i una actuació castellera. Els romeus acostumen a fer ofrena d’un ciri a la imatge del sant. També és tradicional repartir faves entre els visitants en record de les que cultivava el sant i que la llegenda afirma que duen sort. Una favera en flor i una aixada són els atributs amb els quals es representa iconogràficament aquest sant. Fins i tot l’alcalde de Sant Cugat acostuma a condecorar els gegants de la ciutat, que assisteixen a l’aplec, amb una fava de record que penja al seu vestit de forma destacada.

 

A l’interior de l’ermita hi ha uns esbossos originals de l’any 1948 de las pintures murals que el artista local Josep Grau-Garriga havia projectat i  que no es van arribar a realitzar.