Temps de Quaresma

El temps de Quaresma és el que va des del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Rams, és un període de set setmanes que es mou en el calendari seguint la celebració de la Pasqua, que és sempre després de la primera lluna plena de primavera.

 

La Gastronomia en temps de Quaresma

 

Són abundants les receptes que encara perduren creades a força d’intentar variar dins l’escassetat i la prohibició d’alguns aliments durant determinades èpoques de l’any. De fet s’han convertit en símbol de la cultura i les tradicions, i formen part, per tant, del vessant social i cultural de l’alimentació de cada un de nosaltres.

 

Una d’aquestes èpoques de prohibició és la Quaresma. En la nostra societat actual aquesta prohibició té un caràcter més simbòlic i tradicional, però fins fa ben poc era un període d’abstinència imposada, que va acabar marcant el que avui dia en podríem dir “la Gastronomia en temps de Quaresma”.

 

Aquesta prohibició feia referència, especialment, al consum de carn, quant a alimentació ens referim. Però en les classes més humils a vegades no es permetien ni el consum d’ous.

 

Així era que, en aquests dies la seva alimentació estava basada en moltes arengades i bacallà. Les possibilitats gastronòmiques i nutricionals que oferia el bacallà respecte altres peixos era la seva capacitat de ser consumit tant en fresc com en sec. D’aquesta manera es va convertir, i així ha estat durant segles per moltes poblacions, en una reserva proteica.

 

L’altre producte que s’ha convertit en símbol d’aquesta gastronomia quaresmal són els bunyols. Com a bunyols tenim, per exemple, dins les variacions culinàries del bacallà, els bunyols de bacallà. Com a producte dolç a València es coneixen com a  bunyols de vent. Però els bunyols de l’Empordà són el símbol dels dolços en temps de Quaresma, especialment de Divendres Sant, a Catalunya.

 

Aquest producte elaborat a partir d’una pasta batuda de farina, ous, llet, llevat, matafaluga -anís en gra- i aigua, que es fregeix i finalment s’ensucra, es feia tradicionalment a les cases de pagès i es guardava en coves, ja que es mantenien, i es mantenen, força dies. Quan ja han passat uns dies des de la seva elaboració, si volem recuperar part de la seva esponjositat només cal escalfar els bunyols en una torradora o una mica al forn. El lleuger gust a matafaluga és el tret característic d’aquests bunyols, que alguns establiments i productors comercialitzen sota la marca Producte de l’Empordà.