Diumenge de Rams

La  darrera setmana del temps de quaresma és la Setmana Santa que comença amb el Diumenge de Rams. Aquesta festa ha perdut avui dia, en molts aspectes, el sentit religiós que tenia abans per esdevenir una tradició. És costum que la padrina regali la palma o el palmó al fillol o fillola, que després de ser beneït, s’ha de guardar al balcó per protegir la llar.

Les nenes acostumen a portar una palma artesana trenada, guarnida amb llaços i llaminadures i els nens porten un palmó llarg i consistent que també guarneixen de la mateixa manera. A Sant Cugat, tothom s’agrupa davant del Monestir, centenars de palmes, palmons, rams d’olivera i de llorer es fan brandar amb força en el moment de la benedicció.

 

Per què l’olivera i el llorer? Ambdós són arbres sagrats. La vida de l’olivera depassa de llarg la dels humans, i del seu fruit, les olives, se n’extreu l’oli que és un dels aliments bàsics de la cuina mediterrània. Del llorer es diu que és un símbol de victòria entre els esportistes i el guerrers i també que té la propietat d’allunyar els llamps. En l’àmbit cristià la benedicció de les palmes i palmons i dels rams de llorer i d’olivera, representa i recorda l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem.