Sant Jordi. Dia del llibre i de la rosa

Sant Jordi és el patró de Catalunya i és una de les dues diades que se celebren juntament amb l’onze de setembre. L’origen d’aquesta celebració sembla que prové del segle XIII quan els soldats, en tornar de les guerres contra els turcs i els sarrains, van introduir la devoció al sant.

Ha estat un símbol de catalanitat i ha tingut un carisma diferent depenent del moment històric. En uns moments en els quals el catalanisme era una qüestió prohibida, el dia de Sant Jordi prengué un protagonisme de festa resistent i de reafirmació d’identitat catalana.

A més, també és el patró dels enamorats, això prové de les festes dels cavallers, que obsequiaven amb roses les dames durant els torneigs. Més endavant el costum de regalar roses a la dama estimada es tornà més popular i es va anar estenent a les classes més humils fins que es va fer popular en tots els estrats socials.

Però a més de la festa de la rosa, Sant Jordi també és la festa del llibre, aquesta té un origen diferent. El 23 d’abril de 1616 va morir Miguel de Cervantes i per tal de retre-li homenatge el gremi de llibreters va dedicar aquest dia a la festa del llibre. A Sant Cugat aquesta festa està plenament arrelada i sembla que se celebrà per primera vegada l’any 1934. La coincidència de la festa del llibre i de la rosa és doncs casual però representa una de les diades més importants dintre del calendari tradicional català.