Masculí o femení?

Hi ha alguns substantius que poden ser tant masculins com femenins com el mar i la mar, però n’hi ha d’altres que canvien el significat si canviem de gènere l’article que hi posem davant.

 

Per exemple, un editorial és un gènere periodístic que consisteix en un comentari sense signatura que expressa l’opinió de l’empresa editora. Una editorial, en canvi, és una empresa que es dedica a l’edició, venda i promoció de llibres i material gràfic en general.

 

En altres casos, no només canviem l’article que va al davant sinó que fem també la forma femenina del substantiu com per exemple el full i la fulla. La paraula femenina fulla la farem sevir quan parlem de plantes o ganivets, però mai quan parlem de paper, llavors farem sevir el full: A aquest arbre ja li han caigut les fulles. Aquest llibre té seixanta fulls.

 

Un altre exemple és el llum, aparell per il·luminar, com ara una làmpada o una bombeta i la llum com a fenomen general. Així podem dir que aquest llum fa molta llum. I per acabar, una de més moderna, un web és un espai a Internet que conté pàgines i enllaços diversos i una web és una d’aquestes pàgines.