Fer o donar

El verb fer té força mala fama. I per què ens el mirem de reüll? Doncs perquè tot sovint el convertim en un comodí, i fem qualsevol cosa: fem un ou ferrat, fem un edifici i fem un programa de televisió. Potser tampoc no estaria malament cuinar un ou ferrat, construir un edifici o presentar un programa de televisió.

 

El problema arriba quan a partir de la utilització abusiva del verb fer arribem a la conclusió que ja no el podem fer servir més. És cert que hi ha situacions en què podem optar per una alternativa de significat més precís, però no per això hem de desterrar qualsevol verb fer que se’ns posi al davant, ja que si resulta que per esquivar-lo acudim a altres verbs que també tenen un significat vague, com realitzar o efectuar, doncs no només no guanyem res en concreció, sinó que a més topem amb l’agreujant que l’expressió es torna artificiosa i antinatural. És millor efectuar un viatge que fer-lo? Preferiu que els vostres fills realitzin els deures o que els facin? Amb aquesta croada contra el verb fer, en definitiva, desvirtuem o fins i tot prescindim de moltes expressions o maneres de dir que en català sempre s’han construït amb el verb fer. 

 

De vegades, i per influència del castellà, tenim la tendència a substituir-lo pel verb donar. En castellà aquest verb es fa servir repetidament, nosaltres ens ho copiem i el fem servir quan no toca. Sovint diem:

- "No li donis importància" quan hauríem de dir "No en facis cabal".

- "Em dóna igual" és "Tant me fa".

- "Donar suport" és "Fer costat"

- "Em dóna ràbia o pena" és "Em fa ràbia o pena.

- "Em dóna mandra" és "Em fa mandra".

- "Dóna un pas endavant" és "Fes un pas endavant".

Els petons i les abraçades en català es fan, no es donen, en canvi els cops d’ull es donen, no es fan. També fem un volt o una passejada. Sovint el verb donar l’hem de substituir per altres verbs:

- "Aquí hi dóna el sol" és "Aquí hi toca el sol”.

- "Donar-se’n compte" és "Adonar-se’n"

- De vegades diem que "Li ha donat per riure" en comptes de "Li ha agafat per riure".

- O "Dóna-li al botó vermell" per "Pitja o prem el botó vermell".

-Altres, en comptes de "donar" s’ha de dir "fer venir"

- "Aquesta pel·lícula em dóna son" seria "Aquesta pel·lícula em fa venir son"

També es pot donar una part del cos, en sentit literal o en sentit figurat.

- "Donar la mà" La pots donar al nen per acompanyar-lo a col·legi o a un amic per saludar-lo o, en sentit figurat, volent dir "ajudar".

- "Donar l’esquena". El significat pot ser literal “girar-se d’esquena”, o figurat, voldria dir "no voler ser-hi amic" o "no voler ajudar".

- "Donar la cara". Aquest només és en sentit figurat i volem indicar que "no ens en amaguem". Sol ser un senyal de dignitat. Altres vegades coincidim amb el castellà “hacer”. Per exemple: "Fer el ximple". "Fer servir". "Fer-ne col·lecció". "Fer bona o mala cara". "Fer bo" és "Fer un bon dia". "Fer mal temps", "Fer de pare o mare". "Fer un esternut". N’hi ha que no tenen cap relació amb el castellà: "Fer una rialla o un somriure". "Fer goig". "Fer bo". "Fer nosa". "Fer bondat". "Fer mals averanys". "Fer broma" (no bromejar)."Fer mal d’ulls". "Fer el ximple". "Fer petar la xerrada". "Fer servei". “Fer-se fosc" o "Fer-se clar".